Serviciul Comunicare Mass-Media                Tel/Fax: 021.311.70.80 Tel. CFR:.021.319.95.39/int. 122312/122905

Nr.1/5/328/04.10.2019

6 operatori economici au depus oferte la licitațiile pentrustudiile de fezabilitate necesare modernizării liniei CF Focșani - Roman - Iași - Frontieră (263 km)

Bucureşti, 04 octombrie 2019

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA vă informează că 6 companii de profil/asocieri de firme au depus oferte în cadrul celor două licitații publice, organizate de companie, pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare modernizării liniei de cale ferată Focșani - Roman - Iași - Frontieră (263 km).

Studiile de fezabilitate, cu o valoarea financiară estimativă de 39,8 milioane RON, fără TVA, au drept scop modernizarea infrastructurii feroviare pentru viteza maximă de circulație a trenurilor de călători cu 160 km/h și viteza maximă proiectată de circulație cu 200 km/h, conform parametrilor tehnici prevăzuţi de standardele şi cadrul legislativ şi de reglementare naţional şi european.

Procedurile de licitații pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, aferente tronsoanelor Focșani - Roman (147 km)șiRoman - Iaşi - Frontieră (116 km), care au avut termen de depunere a ofertelor pe  data de 10 septembrie, respectiv 18 septembrie 2019, sunt în etapa de verificare a documentelor de calificare, în derulare fiind, de asemenea, și procedura de licitație publică pentru elaborarea studiului de fezabilitate, necesar modernizării tronsonului Ploiești Triaj - Focșani (143 km), care are termen de deschidere a ofertelor, 17 octombrie 2019.

Procedurile de licitație au fost organizate pe 3 tronsoane, astfel:

Focșani - Roman (147 km)

Valoare estimată: 20.382.204,15 RON (fără TVA)

Stadiu: verificarea documentelor de calificare

Roman - Iaşi - Frontieră (116 km)

Valoare estimată: 19.411.623 RON (fără TVA)

Stadiu: verificarea documentelor de calificare

Ploiești Triaj - Focșani (143 km)

Valoare estimată: 19.827.586,35 RON (fără TVA)

Termen de deschidere a ofertelor: 17 octombrie 2019

Menționăm faptul că linia de cale ferată Ploiești Triaj - Focșani - Roman - Iași - Frontieră (406 km), situată pe ruta Coridorului IX de transport, este o linie importantă a rețelei de cale ferată din România, deoarece preia traficul internațional european de pe cele 2 coridoare centrale aflate pe teritoriul țării noastre și asigură legătura Coridorului Rhin - Dunăre (fostul Coridor IV) cu țările din Sud - Estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia) și țările din Nord - Estul Europei (Republica Moldova, Ucraina, Rusia).

Data fiind importanța strategică a acestei linii de cale ferată, operatorii economici trebuie să respecte, în cadrul etapei de elaborare a studiilor de fezabilitate, prevederile actelor normative şi reglementările specifice infrastructurii feroviare/construcții, în vigoare, în vederea prezentării unui proiect ˮmaturˮ, care să corespundă celei mai eficiente soluții din punct de vedere tehnico - economic, pentru care să se aprobe asigurarea sursei de finanțare pentru implementarea obiectivului de investiție, cu respectarea conformității standardelor impuse pentru Coridoarele Europene și Coridoarele TEN-T și asigurarea specificațiilor tehnice de interoperabilitate pe teritoriul României, inclusiv pentru modernizarea/reabilitarea staţiilor de cale ferată.

Sef Serviciu